Select the search type
 
  • Webbplats
  • Webb
Search

Islandshästen i Sverige

Islandshästen i Sverige

Hur det började

Redan i slutet av 1800-talet importerades de första islandshästarna till Sverige och rasen blev populär som en liten, uthållig arbetshäst.
Den första storimporten gällde ca 350 hästar och inträffade 1910, ansvarigt var bolaget Agronom AE Colliander. Herr Colliander sålde dessa hästar till småbönder som använde hästarna i jordbruket.
Den första ridhästimporten dröjde dock ända till 1969. Då var kunskapen liten och hästen behandlades mest som en tregångare och kallades för islandsponny. Ett hundratal hästar togs in till Sverige med båtar. Detta väckte starka åsikter hos greve Lewenhaupt i Sverige, som försökte stoppa importen. Hästarna beskrevs som helt galna och fick dåligt rykte. Ett utav problemen var att ingen riktigt förstod sig på deras gångarter, och man kunde varken rida tölt eller pass. En annan anledning var att islandshästarna vuxit upp i flock, oftast helt utan hantering till 5 års ålder. De var ovana vid kontakt med människor och skrämdes lätt. Det förekom stora diskussioner om anledningen till att dessa hästar skulle importeras till Sverige där vi redan hade fina hästar.
Ett par eldsjälar såg dock de speciella kvaliteterna hos de små hästarna och deras speciella gångarter. En utav dessa var Göran Häggberg. Han köpte 100 hästar och tog in hjälp i form av isländska ryttare som kunde tämja och rida hästarna. Detta fick till följd att man lärde känna islandshästen och beundra den för dess egenskaper.

Idag är intresset för de små och starka hästarna mycket stort och antalet islandshästar i Sverige är ca 27 000. Varje år importeras ca 350 individer till Sverige. Många möter sin första islandshäst på turridning, men nu finns det även utbildningar inom islandshäst både på gymnasial och eftergymnasial nivå.

Avel

Aveln har blivit mer utbredd och det föds ca 1000 islandshästar i Sverige årligen. Vi har en högklassig svensk avel som hävdar sig mycket väl internationellt och som producerar både hingstar och ston av världsklass. Årligen anordnas flera avelsvisningar med bedömning där hästarna visas både vid hand och under ryttare. Man bedömer exteriören, gångarterna och hur hästen rör sig under ryttare.

Tävling

Att tävla med sin islandshäst är något som blivit mer och mer populärt. Det anordnas årligen ett hundratal tävlingar med lokala arrangörer.
Det finns tävlingsklasser för alla, från nybörjare till elit. Man tävlar i gångartsgrenar; fyrgång, femgång och tölt samt i passgrenar. Gångartsgrenarna rids på en 250 meter lång ovalbana. I fyrgång bedömer man skritt, trav, galopp och tölt och i femgång bedömer man dessutom pass. Det finns många olika töltgrenar och här bedöms töltens kvalité. Tre eller fem domare bedömer bland annat takt, tempo, form och aktion. Visningen bör också präglas av uttrycksfullhet och harmoni, där samarbetet mellan häst och ryttare premieras.
Passen, som rids på en rakbana, erbjuder högsta möjliga fart och spänning för både publik och ryttare. Man tävlar på tid över 150 och 250 meter, samt i stilpass och speedpass. I stilpass bedöms även precisionen i ridningen.
Gaedingakeppni är en tävlingsform som breder ut sig mer och mer i Sverige. Fokus ligger på hästens prestation och ryttaren visar upp hästens gångarter och vilja genom att bland annat rida lite mer explosivt i gångarterna. Även här är uttrycksfullhet ett viktigt inslag i bedömningen.
De svenska ekipagen hävdar sig bra internationellt och visar goda kvaliteter inom ridningen. Varje år anordnas SM och vartannat år NM alternativt VM. En ny tävlingsform som heter TREC börjar även den ta fart.

Bli medlem

Bli medlem

För att gå med i Svenska Islandshästförbundet, SIF, blir du medlem i en av våra 65 lokalföreningar, de är i sin tur anslutna till SIF. 

Gemensamt arbetar vi för att Islandshästsverige ska bli ett innehållsrikt begrepp för alla som gillar rasen, sporten och fritidsridningen.  Läs mer!


 

           Svenska Islandshästförbundet

          www.icelandichorse.se

          E-post: svenska@icelandichorse.se
         Telefon: 0220 - 452 50 
       Ridsportens Hus 

        734 94 Strömsholm

Huvudsponsor:

 

 

Landslagssponsorer: