Select the search type
 
  • Webbplats
  • Webb
Search
Här är du:   Medlem > Friluftstips
  |  Administrator

Friluftstips

Friluftstips

Under denna rubrik är det tänkt att medlemssektionen ska tipsa om olika saker som är bra att veta när man ger sig ut i skogen med sin häst. Har du något bra tips som du vill dela med dig av? Ta kontakt med medlemssektionen.

Genomtänkt och kul träning i skogen!

Många med eget stall saknar paddock och har heller inte möjlighet att rida regelbundet för instruktör. Misströsta inte, det går utmärkt att förbättra fritidshästens ridegenskaper även hemma i skogen!  Med lite kreativitet och planering kan de vanliga mysrundorna förvandlas till roliga träningspass som hjälper hästen att bli starkare, smidigare, lydigare för hjälperna och mer balanserad. En häst som jobbar rätt med kroppen håller längre och är trevligare att rida.

Ryttaren ska vara den som tar flest initiativ under ridturen. Ofta vet hästen precis vilken väg vi tänker rida och vilken gångart som gäller på de olika sträckorna.

Övergångar /tempoväxlingar/halter
Det är sällan den valda gångarten förbättras om man rider en lång sträcka i samma tempo. Lägg in några avsaktningar extra - skritta ett par meter och sätt igång igen.

Minska tempot betydligt i den aktuella gångarten en kortare sträcka, till exempel fram till nästa brevlåda, låt sedan hästen gå fram igen. Gör även halt ett par gånger. Viktigt att understödja alla förhållningar med skänkeln så att hästen inte blir framtung.

Naturliga volter och serpentiner
Passa på att rida ett par varv runt en stor sten bredvid ridvägen med hästen böjd runt innerskänkel. Gles skog passar fint att rida slalom i. En lång transportsträcka på hård grusväg kan bland annat utnyttjas för serpentinbågar eller skänkelvikning från vägrenen till mitten- rid rakt fram några meter – skänkelvikning tillbaka till vägrenen igen.

Hästens styrka och rörlighet, ryttarens balans
Har du en brant backe på rundan? Rid upp och ned ett par gånger extra. Se till att hästen skrittar, det ger bäst effekt. Nyfällda träd kan användas både som hopphinder och till att skritta över. En lång tall på bra underlag kan användas för att rida små serpentinbågar över i skritt. Under de här övningarna bör ryttaren stå i lätt sits. Träna balansen, vem kan stå längst?

Gör det lätt för hästen att göra rätt
Använd naturen för att kompensera hästens svagheter. Trav och galopp får ofta bättre kvalitet i uppförsbacke, vatten, snö eller högt gräs medan en del hästar har lättare att hitta en bra takt i tölten i svag nedförsbacke. Om en gångart som brukar finnas saknas för dagen, jobba med tempo, böjning och riktning i den gångarten hästen bjuder på. Sätt upp realistiska mål och hitta träningsmetoder där ni kan ha roligt tillsammans samtidigt som gångarterna och samspelet mellan häst och ryttare utvecklas!

Tänk på att alltid fråga markägaren innan du rider utanför stigarna, och naturligtvis är det viktigt att träna för instruktör också.

Rida på långtur

Ska man ut på långtur är det viktigaste sadeln och bett. Se till att du får en sadel som passar till hästen och att du sitter bekvämt. Bettet skall passa hästen och ligga rätt i munnen. Är du osäker tala med någon som kan hjälpa dig. Packväskor finns flera olika modeller i olika prislägen. Det viktigaste är att den är stor nog för det du brukar ha med dig, att den är av bra kvalité, vattentät och ligger rätt på hästen. Använder du packhäst se till att den är tränad för sin uppgift oavsett om du skall använda den som pack- eller ridhäst. Det duger inte att bara ta en häst och tro att det skall fungera. Packsadel är ett större problem då jag inte har hittat sådan i Sverige. På Island kostar den mellan 7500:- och 13000:-.

Färdvägar i det område man tänkt rida i kan man med fördel studera i gula kartan eller gröna kartan för de område som är aktuellt. De finns ofta orienteringskartor som går utmärkt att använda. Kartor köper man tex. i bokhandeln på sin hemort. Orienteringskartor från lokal orienteringsklubb. OBS! glöm ej kompassen!

Tips på personlig utrustning och friluftsmat hittar du på Görans länksida. (www.ridum.com) Jag använder ofta vanliga friluftskläder; undantaget ridbyxor, då jag tycker att dessa har bättre funktion än vanliga ridkläder när man både rider och utövar friluftsliv. När det gäller skor använder jag vandringsskor- kängor istället för ridkängor då jag tycker att dessa är bättre att gå i. Lätta vindskydd, bra tält, trangiakök, liggunderlag och sovsäckar mm hittar du i välsorterade friluftsbutiker (Friluftsbolaget mm.)

När du använder vindsskydd och skall elda tänk på att se till så du har någon form av skydd i öppningen tex. en stock eller liknande så att du förhindrar att utrustningen kommer ut i eldstaden. Försök om möjligt att bygga så att du kan flytta vindskyddet om vindriktningen ändras. Det är inte så trevligt att få in all rök eller att det blåser rätt in. När det gäller matlagning i det fria har bl.a. scouterna bra tips när det gäller recept och utrustning. Titta på deras hemsidor. Något som ofta kommer till användning är en liten hoppfällbar såg, en bra kniv och gärna en bra men liten yxa. Ved och torrt bränsle för att tända en eld hittar du alltid när du rider i skogsområden. Men tänk på att du inte får bryta grenar och fälla träd utan använd grenar ock liknande som ligger på marken och sunt förnuft.

Vid all eldning tänk på brandfaran, kontrollera om det är eldningsförbud där du skall vara.

Material för att kunna ordna en hage beroende på om du skall stanna en kort stund eller över natten. Skall du bara ha hagen en kort stund räcker det med "flagglina", tänk bara på att det är lättare att hantera flera korta linor än en jättelång. För en hage som skall användas över natten är det bättre med ett elstängsel. Det finns små batteridrivna aggregat som inte tar stor plats men med tillräcklig kapacitet, detta plus eltråd får du lätt plats med i en sadel väska. Detta hittar du i många ridsportsbutiker eller hos lantmännen (Odal). Hovslagarutrustning för att kunna fixa en tappsko är bra att ha med vid längre turer.

Bra utrustning och noggrann planering gör turen både lättare och roligare. 

Bli medlem

Bli medlem

För att gå med i Svenska Islandshästförbundet, SIF, blir du medlem i en av våra 65 lokalföreningar, de är i sin tur anslutna till SIF. 

Gemensamt arbetar vi för att Islandshästsverige ska bli ett innehållsrikt begrepp för alla som gillar rasen, sporten och fritidsridningen.  Läs mer!


På gång - Medlem

På gång - Medlem
 

           Svenska Islandshästförbundet

          www.icelandichorse.se

          E-post: svenska@icelandichorse.se
         Telefon: 0220 - 452 50 
       Ridsportens Hus 

        734 94 Strömsholm

Huvudsponsor:

 

 

Landslagssponsorer: