Select the search type
 
  • Webbplats
  • Webb
Search
Här är du:   Medlem > Hästhållning
  |  Administrator

Hästhållning

Hästhållning

Att ha ansvaret för en häst är roligt, men förpliktigar också till att se till att hästen mår bra.

För att du och din islandshäst ska få en trevlig tid tillsammans så har vi här samlat några råd och tips om vad man som hästansvarig bör tänka på. Många ridskolor och lokala islandshästföreningar erbjuder också kurser eller informationskvällar om hästhållning. Även SIF erbjuder en grundkurs i hästkunskap som du hittar under ”utbildning”.

Hästens fysiska miljö
Boxstorlek anpassad till hästens storlek, för islandshäst (räknas i detta sammanhang som C-ponny) är det minst 2,10 x 2,85 meter och minst 2,20 meter högt i tak. Om du inte har stallplats så måste hästen enligt lag ha tillgång till en torr liggplats i utestall under vinterhalvåret.

God ventilation i stallet så att det inte blir för mycket dammpartiklar som far runt i luften och orsakar hosta och annan luftvägsirritation hos hästen. Se också till att hö och halm inte dammar för mycket. Kasta ner hö och halm från skullen då stallet är tomt på hästar. Om du måste sopa stallgången när det står hästar inne så vattna först så undviker du att det dammar.

Ordning på redskap så att hästen inte trampar på skyffel och högaffel. Se till att det inte finns utstickande föremål som kan skada hästen.

Hagarna ska vara stora och omväxlande. Bäst är naturbetesmarker med gräs och örter och en varierande natur med öppen mark och träd. Hästen är en gräsätande varelse och mår bäst när den får ströva fritt och beta större delen av dygnets timmar. Även vintertid vill den leta föda och tuggar gärna på gammalt gräs, rötter och kvistar.

Elstängsel till hagarna. Alla varianter av taggtrådstängsel är förbjudna för hästhagar. Se till att det inte finns gammal taggtråd, eller annat skräp, kvar i hagen. På sommaren behöver hästen skydd mot insekter, antingen genom att hagen ligger så att det blåser, att det finns utestall som hästen kan gå in i och/eller att du ställer in hästen i stallet under de tider på dygnet då insekterna är som ettrigast. Se till att hästen alltid har tillgång till friskt vatten och en saltsten, både i hagen och i stallet.

Hästens psykiska välbefinnande
Att få vara i en hästflock. Det viktigaste för en häst är att den har sällskap av en eller flera hästar. Ingenting kan ersätta den sociala tryggheten – att vara i en flock. En ensam häst kan se lugn ut men det är då ofta ett tecken på resignation. En flock hästar som får gå i stora hagar med varierande natur får omväxling och stimulans och blir också harmoniska.

På Jordbruksverkets hemsida kan du läsa om lagar och regler, www.sjv.se

Bli medlem

Bli medlem

För att gå med i Svenska Islandshästförbundet, SIF, blir du medlem i en av våra 65 lokalföreningar, de är i sin tur anslutna till SIF. 

Gemensamt arbetar vi för att Islandshästsverige ska bli ett innehållsrikt begrepp för alla som gillar rasen, sporten och fritidsridningen.  Läs mer!


På gång - Medlem

På gång - Medlem
 

           Svenska Islandshästförbundet

          www.icelandichorse.se

          E-post: svenska@icelandichorse.se
         Telefon: 0220 - 452 50 
       Ridsportens Hus 

        734 94 Strömsholm

Huvudsponsor:

 

 

Landslagssponsorer: