Select the search type
 
  • Webbplats
  • Webb
Search
Här är du:   Tävling > För ryttare > Att tävla
  |  Administrator

Att tävla

Att tävla

Kanske har du nyligen varit och sett en islandshästtävling? Kanske har du och din häst varit på kurs och du är redo att ta nästa steg? Eller så känns det helt enkelt bara som att det är dags. Det har tänts en gnista och du är nyfiken på hur det skulle vara att tävla…

Tävlingar på islandshästar skiljer sig från de tävlingar vi ser på andra hästraser. När det gäller islandshästtävlingar handlar det nästan alltid om hästens gångarter.

Sporttävlingar – klasser och grenar som utgår från vårt internationella reglemente FIPO och det Svenska tillägget TR.

Gaedingakeppni – en isländsk tävlingsform med eget reglemente.

TREC – Orientering - Gångartstest - Hinderteknikbana. Här tävlar alla slags ryttare och hästar mot varandra.

Det finns också en variation av andra av tävlingsformer som anordnas hos lokalföreningarna eller andra arrangörer.

Sporttävlingar (FIPO)

En bra tävlingshäst är en häst som har rena gångarter, stora imponerande rörelser och som är lydig för små hjälper. De bästa hästarna kan både gå i hög samling och i explosiva tempon. Temperamentet hos tävlingshästarna varierar men för att nå den största framgången måste hästen utstråla lätthet och kraftfullhet.

Hästarna delas in i fyrgångare och femgångare och tävlar i grenarna fyrgång, femgång och tölt på en ovalbana som är 250 m samt i pass på rakbana. Gångartsgrenarna ställer krav på att hästen behärskar samtliga fyra respektive fem gångarter och kan visa spännvidd i olika tempon. Det finns två olika töltgrenar. Där krävs en häst med taktsäker tölt som kan visa allt från samlad till ökad tölt och explosiva tempoväxlingar (T1) eller stor självbärighet (T2) där momentet med löst hängande tyglar ingår. Alla grenar bedöms av tre till fem domare och skalan 0-10 används.

Passgrenarna erbjuder fart och spänning för både publik och ryttare. Passhästarna är ofta specialister i sin gren och hastigheten hos de snabbaste ligger på ca 50 km/tim. Det finns flera passgrenar med varierande sträckor i pass där endast tiden räknas. I en gren, Stilpass, sätter domarna också poäng på utförandet.

Det finns tävlingar och klasser på olika nivåer, både för barn, ungdomar och vuxna. I de lätta klasserna är inte tempot så viktigt utan man lägger största vikten vid att visa gångarterna så rent som möjligt.

Fyrgångs- och femgångsgrenar

I fyrgångsuttagningen visar man följande moment: ett halvt varv skritt och ett varv vardera i trav, galopp, kort tölt och ökad tölt i valfri ordning om man rider ensam på banan (V1) och i fast gångartsföljd om man är flera (V2).

I femgångsuttagningen rider man töltvarvet i kort till mellantempo och istället för ökad tölt, så har man ett varv på sig att visa flygande pass på långsidorna. Även här är gångartsföljden valfri när man är ensam på banan (F1) och fast om man är flera (F2).

Lätta fyrgångs- och femgångsgrenar: V3, V4, V5, V6, F2 lätt

Töltgrenar

Förmågan att rida tölt i ren takt på en häst som är lösgjord och bär sig själv samt i varierande tempo är en ridkonst som fått egna tävlingsgrenar. Tölt T1 – första momentet är ett varv i långsam tölt, därefter byter man varv och rider ett varv långsam tölt på kortsidorna med en tydlig ökning av steglängden på långsidorna. Sista varvet rids i ökad tölt. Motsvarande program med flera på banan är T3, som rids på speakers kommando. Tölt T2 – första momentet är valfritt tempo tölt, därefter rider man långsam tölt, innan sista momentet byter man varv och visar sedan arbets- till mellantempo tölt, enhandsfattning med lösa tyglar, Tölt T4 - samma moment som i T2, men med flera ekipage på banan.

Lätta töltgrenar: T5, T7, T8 (olika former av lätt tölt), T6 (lätt T4)

Finaler

De fem bästa ekipagen i varje ovalbanegren går till A-final, medan ekipage 6-10 rider B-final. Vinnaren av B-finalen kan gå upp i A-final om ryttaren tycker att hästen orkar det. Finalen är på många sätt en helt ny tävling. Uttagningspoängen följer inte med och alla rider samtidigt på banan. Momenten rids på speakers kommando. Domarna visar sina poäng efter varje moment.

Passgrenar

Passen kräver starka, vältränade hästar med stark framåtdrift. Passen visas i femgång, passlöp och stilpass. Passgrenarna rids på en rak, jämn och fast 250 m lång bana. Man tävlar även på kortare distans, 150 m. Gemensamt är dock alltid att de första 50 m rids i valfri gångart, vanligen galopp. I varje heat deltar två till fyra hästar och man rider i regel två heat var ena dagen och två till dagen därpå. Hästen måste ligga i pass hela den angivna sträckan och den snabbaste tiden räknas. I andra dagens heat grupperas hästarna efter första dagens tider så att de snabbaste rider tillsammans osv.

Exakta regler och genomförande av olika klasser och grenar kan man läsa mer om i FIPO och Svenska tillägget (TR).

Gaedingakeppni

Gaedingakepnni är en tävlingsform som breder ut sig mer och mer i Sverige. Fokus ligger på hästens kapacitet och ryttaren visar upp hästens gångarter och vilja genom att bland annat rida lite mer explosivt i gångarterna. Även här är uttrycksfullhet ett viktigt inslag i bedömningen. Poängen premierar den bästa ridhästen.

Gaedingakeppni skiljer sig en hel del från sportgrenarna. Poängskalan är istället densamma som för avelsvisningar och sträcker sig från 5-10, poängen landar alltså generellt högre än på sporttävlingar. Ekipaget bedöms i stort sett enbart på långsidorna och hästen ska visa mycket gång, tempo, vilja och utstråla power.

De speciella grenarna är A-Flokk (femgång) och B-Flokk (fyrgång). I uttagningen rider man en och en i valfri gångartsföljd och valfritt varv, men man måste visa minst ett halvt varv i varje gångart och sedan har man ytterligare ett halvt varv där man ska visa en gångart igen (lämpligen den som man tror sig kunna förbättra) och man får byta varv en gång.

Tölt och pass multipliceras med två i A-flock liksom "form under ryttare" och "hästens vilja" i både A- och B-flokk för seniorer och young rider. För barn och ungdomar bedöms istället ”sits och inverkan”.

Finaler

Till A-final kommer de sju bästa hästarna och till B-final de nästkommande 8-15 hästarna. Finalerna rids på speakers kommando och ryttarna visar i A-flokk; valfritt tempo tölt och trav i båda varven. Passen rids på långsidan i det varv man kommer överens om med två försök. I B-flokk visar ryttaren långsam tölt, trav med temposkillnader och ökad tölt (på långsidorna) i båda varven.

TREC

Läs mer om TREC under den egna rubriken här på hemsidan.

 

Bli medlem

Bli medlem

För att gå med i Svenska Islandshästförbundet, SIF, blir du medlem i en av våra 65 lokalföreningar, de är i sin tur anslutna till SIF. 

Gemensamt arbetar vi för att Islandshästsverige ska bli ett innehållsrikt begrepp för alla som gillar rasen, sporten och fritidsridningen.  Läs mer!


På gång - Tävling

På gång - Tävling
 

           Svenska Islandshästförbundet

          www.icelandichorse.se

          E-post: svenska@icelandichorse.se
         Telefon: 0220 - 452 50 
       Ridsportens Hus 

        734 94 Strömsholm

Huvudsponsor:

 

 

Landslagssponsorer: