Select the search type
 
  • Webbplats
  • Webb
Search
Här är du:   Tävling > Gæðingakeppni
  |  Administrator


Gæðingakeppni

Gæðingakeppni

Alla vill rida på en riktig Gæðingur


Målet med Gæðingakeppni är att hitta den bästa hästen som på isländska kallas för Gæðingur. Domarna vill se en häst som med stor samarbetsvilja och glädje visar energiska och lösgjorda gångarter. Även uttrycksfullhet är en viktig del i bedömningen.

Poängskalan sträcker sig mellan 5-10 och ekipagen bedöms bara på långsidorna samt på passbanan. Poängen ges med två marginaler. Hästen ska visa mycket gång, tempo, vilja och utstråla power. 

Uttagningar

I uttagningarna rider man en och en i valfri gångartsföljd och varv. Ryttaren måste visa samtliga gångarter som krävs av programmet. Man har en extra sträcka på sig. Varvbyte är tillåtet en gång samt får ekipage i GDA - A-flokk använda passbanan för att visa pass.
Tölt och pass dubbleras i GDA liksom form under ryttare och vilja i både GDA och GDE - B-flokk. För barn och ungdomar bedöms istället sits och inverkningar. 

Finaler

Om finaler erbjuds på tävlingen rider de som placerat sig på plats 1-7 i uttagningen i respektive klass A-final. Till B-final går placering 8-15. Vinnaren av B-finalen erbjuds att rida A-final.

I finalerna rider man på speakerns kommando och poänggivning sker efter att varje moment är avslutat. Alla gångarter förutom pass rids i båda riktningar och alla finaler startar i vänster varv.

I GDA och GDB vinner hästen priset. Även ungdomar får ställa upp i dessa klasser men tävlar då mot seniorerna. I GDY, GDT och GDK vinner ryttaren priset. 

Grenar

GDA - A-flokk
Ekipagen visar valfritt tempo tölt, trav, skritt, galopp och pass i valfri ordning. Långsidorna bedöms och passbanan är tillåten att använda. Vilja och form under ryttare bedöms och poängsätts dubbel tillsammans med tölt och pass. Ekipagen rider en och en.

GDB - B-flokk
Ekipagen visar kort tölt, ökad tölt, trav, skritt och galopp i valfri ordning. Långsidorna bedöms. Vilja och form under ryttare bedöms och väger dubbelt. Ekipagen rider en och en.

GDC- C-flokk
Ekipagen visar tölt och/eller trav, skritt och galopp. Vilja och form under ryttare bedöms.

GDY - Young Rider (18-21år)
Ekipagen visar kort tölt, ökad tölt, trav, skritt och galopp i valfri ordning. Vilja och form under ryttare bedöms.

GDT - Tonårsklass (14-17år)
Ekipagen visar kort tölt, trav, skritt, galopp samt antingen ökad trav eller tölt. Sits och inverkningar bedöms. 

GDK - Barnklass (barn upp till och med 13år)
Ekipagen visar tölt och/eller trav, skritt och galopp. Sits och inverkningar bedöms.

Ålder gäller kalenderår. Kutym är att man ställer upp i den klass där man åldersmässigt befinner sig under den förutsättning att den erbjuds på tävlingen.

Reglemente

Landssamband Hestammannafélaga, LH, har i samråd med Gæðingadómarfélag, GDLH, och International Federation of Icelandic Horse Associations, FEIF, tagit fram ett officiellt reglemente för alla Gæðingakeppni-tävlingar som hålls i världen.

Gæðingakeppni reglemente

SIF:s tävlingssektion för Gæðingakeppni har gjort en översättning och är det officiella reglementet som gäller för Gæðingakeppni-tävlingar i Sverige.

Gæðingakeppni reglemente översatt till svenska

Hitta tävlingar

Alla Gæðingakeppni-tävlingar finns i tävlingspropositionerna för året.

Tävlingar

Kvaltävlingar till SM i Gæðingakeppni

För att en tävling ska klassas som en kvaltävling till GK-SM behöver tävlingen uppfylla följande krav:

  1. Tre godkända domare för Gæðingakeppni som har genomgått domarseminarium för Gæðingakeppni 2016. Länk till godkända GK-domare bosatta i Sverige
  2. En veterinär ska finnas på plats under tävlingen, dock ej nödvändigt under finaler, enligt Jordbruksverkets bestämmelser för SM-kval.
  3. Tävlingen ska ha finaler i de klasser som är aktuella för uttagning av landslag. För tävlingsåret 2016 får de tävlingar som redan är uppdaterade i tävlingspropositionen innan den 11 januari dispens (Ofeigurs SM-kval den 17 april samt Dyggurs SM-kval den 29 maj. Vi rekommenderar dock starkt att finaler genomförs även på dessa tävlingar).
  4. Kvaltävlingar ska äga rum på ovalbana och ej på rakbana.

Kvalgränser för att tävla på SM i Gæðingakeppni

GDA - A-flokk: 8.00
GDB - B-flokk: 8.10
GDY - Young Rider: 7.90
GDT - Tonårsklass: 7.70
GDK - Barnklass: 7.50

SM Gæðingakeppni

Årets SM i Gæðingakeppni går av stapeln på Häradsvallen i Mönsterås mellan den 22-24 juli. Det är lokalföreningen Strokkur som tillsammans med SIF står värd för evenemanget. Årets GK-SM kommer bli mycket spännande med kraftfulla hästar och harmoniska prestationer. 

Gæðingakeppni-SM


Bli medlem

Bli medlem

För att gå med i Svenska Islandshästförbundet, SIF, blir du medlem i en av våra 65 lokalföreningar, de är i sin tur anslutna till SIF. 

Gemensamt arbetar vi för att Islandshästsverige ska bli ett innehållsrikt begrepp för alla som gillar rasen, sporten och fritidsridningen.  Läs mer!


På gång -

På gång -
 

           Svenska Islandshästförbundet

          www.icelandichorse.se

          E-post: svenska@icelandichorse.se
         Telefon: 0220 - 452 50 
       Ridsportens Hus 

        734 94 Strömsholm

Huvudsponsor:

 

 

Landslagssponsorer: