Select the search type
 
  • Webbplats
  • Webb
Search
Här är du:   Tävling > Vanliga frågor > Bettinformation
  |  Administrator

Bettinformation

Bettinformation

Bett med hävstång

Innebär bett där tygelns fästpunkt till bettet och/eller sidstyckets fästpunkt till bettet är fixerat med ex. en mindre ögla på ett visst avstånd från bettet. När endera tyglar eller sidostycken är fixerade möjliggör det en hävstångseffekt. Huruvida ett bett har hävstångsverkan beror alltså på bettets utseende utanför munnen och inte på mundelens utseende. Ex på hävstångsbett är Jaktkandar/Kimblewickbett, Pelhambett, Islandsstång, Baucherbett, Pessoabett och andra diverse stångbett.

Bett med kindkedja har en kindkedja under hästens haka.

Bettlösa bett är bett utan något bett i hästens mun. Ex Hackamore (har också hävstångsverkan samt kindkejda), Ridkapson, Lindell eller sk. Indianhackamore.

Bett med parerstänger

Bett med parerstänger är ett bett som har parerstänger för att förhindra att bettet dras igenom hästens mun. Då det inte finns några specifika fästpunkter för sidostycken och/eller tyglar har bett med parerstänger heller ingen hävstångsverkan. Bett med parerstänger är alltså att betrakta som tränsbett.

Hakrem

En sk. hakrem fäst i bettets ringar och där remmen går under hästens haka, remmen används för att motverka att bettet skall dras igenom munnen. Det är inte tillåtet, då inget annat än bettskivor och kindkedjor får finnas på bettet.

Deltatygel

Pelhambett ska användas med två tyglar. Deltatygeln som vi tidigare tillåtit är alltså INTE godkänt enligt FIPO 2.2.2.2 där det står att tygeln ska löpa direkt från ryttarens hand till den korrekta fästpunkten på bettet.

Bli medlem

Bli medlem

För att gå med i Svenska Islandshästförbundet, SIF, blir du medlem i en av våra 65 lokalföreningar, de är i sin tur anslutna till SIF. 

Gemensamt arbetar vi för att Islandshästsverige ska bli ett innehållsrikt begrepp för alla som gillar rasen, sporten och fritidsridningen.  Läs mer!


På gång - Tävling

På gång - Tävling
 

           Svenska Islandshästförbundet

          www.icelandichorse.se

          E-post: svenska@icelandichorse.se
         Telefon: 0220 - 452 50 
       Ridsportens Hus 

        734 94 Strömsholm

Huvudsponsor:

 

 

Landslagssponsorer: